Joomla! Telepítése

Értékelés:
(0 szavazat)
Kategória:: Joomla! Telepítés

Joomla telepítés


TELEPÍTÉS

Ez a 2007-03-09 bejegyzés a Joomla 1.0.x telepítését írja le. Közben elmúlt 6 év és már a 3.0-ás Joomlánál tartunk. A telepítés nem sokat változott, max. könnyebb lett. Használd a leírtakat nyugodtan, persze az adott újabb verzió szerinti paraméterek szerint.

Mint azt az előző részben írtam, célszerű gyakorolni a joomla szerkesztését, ismerkedni a funkcióival és a telepítéssel. Ezt lehet valamelyik ingyenes tárhelyen megtenni vagy ami a legcélszerűbb, a sajátgépen létrehozni egy szervert (ajánlhatom a Wamp5-öt, tényleg nagyon könnyű vele az élet) és ott kipróbálni dolgokat.

A legelső lépés a szerveren beállítani az adatbázist. Belépve a phpmyadminba be kell állítani a betükészletet a karakterkódolást. Ha ezt elhanyagolod a telepítés után sokkal nehezebb lesz. Létre kell hozni az adatbázis helyét. Az FTP beállításokról se feledkezz el. Ezekről olvashatsz eleget a neten, ha használod pl. a Google keresőt.

Első lépés a letöltött Joomla! kicsomagolása vagy ha TotalCommandert használsz akkor ki sem kell csomagolni külön, megteszi helyetted a TC (bár én mindig kicsomagolom egy külön mappába, amit beállítok és hozzárendelek a tárhelyeléréshez a TC-ben alapmappaként, hogy később a biztonsági mentéseket, frissítéseket javításokat könnyen kezelhessem) . Egy az egyben töltsd fel a tárhelyedre a joomla csomagot. Ez tárhelytől internetsebességtől függően 10-30 perc lehet. Vigyázz a feltöltéskor ne szakadjon meg a kapcsolat. Célszerű mappánként feltölteni, mert ha véletlenül megszakad a kapcsolat, könnyen meg tudod nézni melyik mappánál vagy almappánál, fájlnál szakadt meg és ezt újratöltheted.

Ha fenn van, kezdődhet a telepítés. Írd be a domain-nevedet a böngésződ keresőjébe és ha jó volt a feltöltés akkor a joomla telepítőfelületét fogod látni.

Először a Telepítés előtti ellenőrzés oldal jelenik meg (ehhez a magyarított joomlát kell hogy feltöltsd, különben angolul lesz) Itt kiírja hogy mit talált a szerveren, milyen beállításokat. Ha minden Írható és támogatva van, nagy kő eshet le a szívedről, nincs ezen az oldalon más teendőd, mint a tovább gombra kattintani.
Ha ez nem így van akkor se ijedj meg van rá lehetőség, hogy bezöldüljenek a piros kiírások.

Ha nem írható jelzőt látsz akkor előveszed a TC-t és a bal felső sarokban találsz egy Fájl fület. Ezt a fület lenyitva a legelső(legalább is nálam) az Attribútomok módosítása lehetőség, amire ha rákattintasz kijön egy kis ablak, amiben be lehet állítani az írhatóságokat. Elsőként kattints a módosítani kívánt mappára(amihez pirossal van írva, hogy nem írható) és a fenn leírt módon javítsd ki az attribútomot 777-re. Csak azokat a mappákat amelyik nem írható, a többit hagyd békén.

Előszokott még fordulni, hogy a configuration.php fájl nem írható, vagy nincs, erre több lehetőség is van, a legegyszerűbb ha feltöltesz egy üres fájlt (ha még nincs), amit átnevezel configuration.php-re és kb megoldódik a gondod.

Ha kész vagy kattints a tovább gombra és a következő oldalon a licenszet olvashatod. Itt nincs állítási lehetőség, kattanj tovább.

 

Ezt kell, hogy lásd!

Host név

Ez általában 'localhost'

 

 

 

MySQL felhasználónév

Vagy 'root' vagy egy, a szolgáltatótól kapott név

MySQL jelszó

A biztonságos webhely érdekében a MySQL felhasználónak kötelező megadni egy jelszót

MySQL adatbázis neve

Néhány szerveren csak egy bizonyos adatbázisnév használható. Használjuk az előtagot a táblák megkülönböztetésére.

MySQL előtag

Ne használjuk az 'old_' előtagot, mivel ez a táblák mentésére használatos

Törlöm a táblákat

 

A korábbi telepítésbol származó Joomla táblamentések felülíródnak.

Ne töröljük a bejelölést, ha nem vagyunk járatosak a Joomla telepítésében!

Ha a tárhelyen beállított paramétereket itt megadod, gond nélkül tovább tudsz lépni.

  • A hostnév mint írja is, általában localhost.
  • MySQL felhasználónév: teneved.hu szokott lenni.
  • Jelszó amit megadtál a phpMyadminban, ugyanaz mint az FTP hozzáférésnél megadott adatok. MySQL adatbázis neve: amit létrehoztál az adatbázisban.
  • MySQL előtag: hagyhatod jos_ -ként is de célszerű egyedi nevet létrehozni, pl: web_, raktar_, stb. Később, ha több aldomaines lapod lesz, könnyebb visszakeresni az adatokat.
  • A Törlöm a táblákat azt jelenti, hogy ha újratelepítetted a joomlát megszabadít az előző adatbázistól egy kipipálással(persze ha ugyanazon előtaggal hozol létre adatbázist)
  • Példaadatok telepítése: Első telepítéskor célszerű meghagyni a pipát mert ha majd előjön az első joomlád a képernyőn, látni fogod az elrendezést némi szöveggel, képpel. Egyébként meg könnyebb a kész sablon szerint a saját tartalmaddal felülírni. Ha már többszőr telepítettél, nem lesz rá szükséged.

Ha sikerült kitöltened az űrlapot, felbukkan egy ablak, hogy ellenőrzi a megadott adatokat és ha helyesek akkor a 2. lépés oldal jön elő.

Itt add meg az oldalad címét. Ezt később bármikor megváltoztathatod.

A következő oldalon ezt kéne, hogy lásd:

 

URL
Könyvtár
E-mail cím
Admin jelszó
Fájl jogosultságok
Könyvtár jogosultságok

Természetesen a te url címeddel és valami másik generált jelszóval. Itt a teendőd, hogy megadod az email-címedet és átírod a jelszót a sajátodra, amit úgyszintén megváltoztathatsz később.

Katt tovább>>>>>>>>>

Ha minden igaz:

Gratulálok! A Joomla telepítése megtörtént!

AZ OLDAL BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN
AZ "installation" MAPPÁT TÖRÖLNI KELL!
AZ OLDAL NEM TEKINTHETŐ MEG ADDIG!
Adminisztrációs adatok:
Felhasználónév : admin
Jelszó :jelszavam

Mint ahogy azt írja is, a TC-vel töröld az installation mappát a gyökérből, hogy elinduljon az oldalad.

Amíg ezt nem teszed meg ez a kép fogad:

Joomla! Logo

Walami

A biztonságod érdekében kérlek távolítsd el az installation mappát és annak minden fájlját, almappáját - majd frissítsd ezt az oldalt

Ha törölted az installation mappát, ott lesz az első Joomlád!

Megjelent: 62495 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 07 január 2013 07:59

Új hozzászólásHonlapunk cookie-kat használ, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa. A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.