Honlap építés

Értékelés:
(0 szavazat)
Kategória:: Joomla! Telepítés

 

Szerkezeti felépítés,

avagy hogyan kezdjek hozzá a tartalmi elemek, képek, cikkek feltöltéséhez?

Joomla css kiosztási segitség

 

Alapelrendezésben: szekció > kategória > tartalmi elemek.

Addig nem tudsz cikket hozzáadni amig nincs kategória, de kategóriát se tudsz csinálni szekció nélkül.

Első lépésként gondold végig, hogy körülbelül milyen legyen a honlapod elrendezése tartalmilag, szövegileg. Egyáltalán hány témát szeretnél indítani és azok hányféle alkategóriákból állnak majd.
Ne feledd, a Joomla egy DINAMIKUS tartalomkezelő rendszer, bár simán elő lehet vele állítani egy "statikus" honlapot is. (mi értelme?)

Kezdésnek mondjuk legyen kettő fő téma:

  • 1) gyufagyártás
  • 2) gyufa forgalmazás

Hozz létre két szekciót ezekkel a címekkel(saját címeiddel) "Tartalom" >Szekciók >új

A két szekcióhoz most létrehozunk 2-2 kategóriát.

  • a) fakitermelés
  • b) foszforkészítés

 

  • x) üzleteink
  • y) árjegyzék

Tartalom>Kategóriák>új és a megfelelő szekcióhoz rendeld ezeket.

Ezzel kialakítottad a honlapod vázát, fő szerkezetét.

Célszerű a kategóriát menühöz rendelni, ezt megteheted a kategória létrehozásakor de a menü opcióknál is, később.

Ami fontos, hogy a menük címei egyszerűek legyenek és lehetőleg kulcsszavak mert ez fog látszani a felső kék fejlécen:

Az én oldalam - Fakitermelés - cikk címe. A keresőkben is ez fog megjelenni a találatoknál (ált)

Ezekután megkezdődhet a tartalmi elemek feltöltése.

Tartalom> Tartalom szekciónként> válaszd ki az egyiket és ÚJ. A kész oldalt rendeld a megfelelő szekcióhoz - kategóriához.

A szövegek szerkeszthetősége nagyban függ a szövegszerkesztőtől. én FCKEditort használok de ha rákeresel a extensions.joomla.org - on a WYSIWYG Editors -ra, találsz ezen kívül jó párat.

A szerkesztésnél lényeges, hogy úgy próbáld elrendezni a szöveget képet, mintha valami újság oldal lenne. Gondolok arra, hogy mindig legyen FŐCÍM ami a forráskódban

legyen és legyenek alcímek kiemelve,

,

...., vastagítva, más színnel,stb.
A keresőrobotok az ezekben lévő kulcsszavak alapján rangsorolnak, feltéve, hogy a normál szövegben is előfordulnak ezek a kulcsszavak.

 

Sokan sokféleképpen magyarázzák, hogy hány kulcsszó legyen egy oldalon, szerintem pont annyi, amennyi nem zavar egy látogatót a szöveg olvasásában, értelmezésében. Tehát úgy kell megfogalmazni a mondókádat, hogy a kecske is és a káposzta is jóllakjon.  Azaz az olvasó megértse és a keresőrobotok is egyék az írásodat, tartózkodj a túlzásoktól.

Úgy próbáld meg megfogalmazni az oldalad tartalmát, hogy a kulcsszavad lehetőleg ragozatlanul kerüljön a szövegbe, lehetőleg úgy ahogy az adott kulcsszóra te is rákeresnél.

Ugyanez a mondat, ha a kulcsszó a kulcsszó:

Úgy próbáld meg megfogalmazni az oldalaid tartalmát, hogyha a kulcsszó a kulcsszavad, akkor az lehetőleg ragozatlan formában kerüljön a szövegbe, lehetőleg úgy ahogy az adott kulcsszóra te is rákeresnél.

Egyébként a Google keresője többféle ragozott szót is hoz ugyanarra a kulcsszóra, tehát nem okvetlenűl kell minden mondatot a kiválasztott kulcsszóra ragozatlanul megfogalmazni, a lényeg, hogy életszerűen legyen megírva a cikked. Bővebben: (ajánlott olvasmány)

Elrendezés:

A keresőrobotok és az olvasók szempontjából is a legcélravezetőbb elrendezés, ha az egyik menügombra kattintva egyből elérhető a tartalmi elem, mint egy statikus honlapnál. Ez általában megoldható, ha kevés mondanivalód van, de ha tartalmas lapot akarsz létrehozni ez nem fog menni.

Induljunk ki a fent hozott "Gyufagyár" példából, van egy menügombunk aminek a neve "Fakitermelés". Ha az olvasó rákattint, megnyílik a Fakitermelés kategóriánk. Tehát az olvasó nem jut hozzá direkt a tartalomhoz, ezért célszerű a kategóriában egy általános téma-összefoglalót írni a megfelelő kulcsszavakkal. Innen fog megnyílni a két cikkünk, amiből választhat. Tehát ha az elérési útját nézzük, első mélység a kategóriánk és a következő mélységben lesz a tényleges cikkünk.

Ha jól megírod a kategória szövegét megfelelő kulcsszavakkal megtűzdelve, a látogató meg a robot is mélyebbre fog menni, elolvassa a cikkedet. (persze a robotok elolvassák a teljes weblapod teljes mélységben, csak nagyon sokára)

Képek hozzáadása:

Egy - egy releváns képet szúrjál be a szöveg közé, színesítsd az oldalad, de a lényeg a szöveg legyen ne a képek. Ne feledkezz el az alt és a title mezők kitöltéséről mert a keresőrobotok nem látják a kép tartalmát csak az alt és title-ben megadott kulcsszavakat olvassák.

Megjelent: 48074 alkalommal Utoljára frissítve: vasárnap, 24 augusztus 2014 18:21

Új hozzászólásHonlapunk cookie-kat használ, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa. A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.